Automata zsáktöltő sor

2015 -ben megjelent 43. számunkban ismertettük a Paglierani 1-5 kilogrammos zacskókat töltő gépeit, jelen cikkünkben olasz partnerünk nagy kiszerelésű csomagolástechnikáját mutatjuk be. A 15-50 kg töltési tömegű zsákok szinte minden iparágban elterjedtek, ahol ömlesztett szilárd halmazállapotú termékek, porok, granulátumok, szemcsés áruk előállításával, kezelésével foglalkoznak. Gépeink megtalálhatók cement, csemperagasztó, növényvédőszer, valamint magas higiéniai követelményeket kielégítve liszt, fűszerek, csokoládé pasztilla gyártástechnológiai vonalának végén, hogy csak pár példát említsünk.

A megtöltött zsák lezárása is többféleképpen lehetséges, a legelterjedtebb a szelepes zsák és a nyitott szájú zsák. A liszt feldolgozásban például a nagy volumenek miatt, a szelepes zsák terjedt el, mivel itt gyorsan megtörténik a zsák zárása. A töltés során ugyanis a vízszintes töltőcső a zsák anyagából kialakított szelepen keresztül tölti meg a zsákot. Amint a töltősúlyt elértük, a zsákot eltávolítjuk a töltőcsonkról, a zsákban található szelep-kialakítás automatikusan összezár a betöltött anyag segítségével, ezáltal nincs további kiporzás. A zsák kézzel vagy automatikusan helyezhető föl a töltőcsonkra.

Szelepes zsáktöltő

Szelepes zsáktöltő

A nyitott szájú zsák töltése egyszerűbb, az anyag függőlegesen hullik a zsákba. Ebben az esetben a zsák zárásához további berendezések szükségesek. A legjellemzőbb megoldás a zsák hegesztése, majd varrása. A hegesztés csak akkor lehetséges, ha a zsák is alkalmas rá, például hegeszthető PE bélést is tartalmaz.

Az általunk forgalmazott Paglierani gyártó berendezései mindkét töltési módot képesek lefedni, ezen túl pedig a betöltött anyag jellemzőinek figyelembevételével még további lehetőségek is rendelkezésre állnak. Ilyen például a töltendő anyag jellegének megfelelő anyagtovábbítás is, amely turbinával, csigával, esetleg gravitációsan is lehetséges, így több iparág zsákolási, csomagolási igényét is ki tudjuk szolgálni. Az anyag továbbítás meghatározásához beküldött anyagminták segítségével nyújtunk segítséget, javaslatot téve a megfelelő mérési eljárásra is.

Nyitott szájú zsáktöltő

Nyitott szájú zsáktöltő

A közelmúltban két különböző malom számára telepítettünk  szelepes  zsáktöltő sort, egy  fűszer feldolgozó üzem számára pedig nyitott szájú zsáktöltő és -varró berendezést. A megtöltött és lezárt zsákok további automatikus feldolgozására is vállalkozunk, természetesen. Már meglevő épületbe sokszor lehetetlennek látszik elhelyezni a gépeket, de végül mindig sikerül megoldani a telepítést, az ügyfél igényeinek maximális figyelembevételével. A mellékelt fényképeken jól látható a rendelkezésre álló minimális hely maximális kihasználása.

A zsákok a töltést követően teljesen automata raklap összeállító berendezésbe kerülnek, ahol a gyártott típusnak megfelelő rakat közvetlen emberi beavatkozás nélkül készül el. A raklap összeállítás (lay-out) érintőképernyős kezelő panelen keresztül könnyen módosítható termékváltáskor. Természetesen a raklapok adagolása is automatikusan történik, figyelembe véve a különböző szabványokat, akár EUR akár UK raklapok esetén. Vannak olyan esetek, amikor a zsákok rétegei közé szükséges beiktatni egy köztes réteget (papírlapot), a jobb rakat kép vagy a jobb rakat összetartás végett. Erre az esetre is felkészülve a megrendelőnk a berendezést automata köztes lap adagolóval kérte. Magától értetődik, hogy a Paglierani a raklap összeállításhoz készít robotot is, így a csomagolás még rugalmasabb, még inkább egyedi igényeknek megfelelő.

Raklap adagoló

Raklap adagoló

A kész raklap egységeket görgősor továbbítja a sztreccsfóliázó berendezéshez, ahol szintén emberi beavatkozás nélkül megtörténik a raklap körbefóliázása. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy gyakran a gyártásból megmaradt hőnek vagy nedvességnek el kell távozni a termékből, ezért gondoskodni kell arról, hogy a raklap ne párásodjon be. Erre is tudunk megoldást kínálni, ugyanis a Paglierani fóliázó képes arra, hogy rácsos kialakítású fóliával rögzítse a rakatot, így biztosítva a szellőzést. A fóliázást követően a raklapok automata szalagpályára, majd targoncával a raktárba kerülnek.

A fenti alkalmazásokkal tovább bővült a Holimex Kft által üzembe helyezett Paglierani berendezések száma. Kérjük tekintse meg videónkat, melyet fentiek illusztrálásra készítettünk.

Automata zsáktöltő sor
Szelepes zsáktöltő
ilyen-volt-ilyen-lett
Raklap adagoló