Applikon AppliFlex ST – Egyszerhasználatos bioreaktorok

Az elmúlt években megfigyelhető tendencia, hogy a bio-gyógyszergyártók egyre inkább nyitottak az egyszerhasználatos eszközök alkalmazására. Ez a folyamat a berendezések vitathatatlan előnyeinek köszönhető, amik a teljesség igénye nélkül a következők: kisebb a beruházási költségük, nincs szükség CIP/SIP-re az eszközök tisztításához, nem áll fenn a keresztszennyeződés lehetősége az egymást követő tenyésztések között, végül a kezelésük is könnyebben elsajátítható.

Az említett trendet felismerve az Applikon Biotechnology B.V. is kifejlesztette a saját laboratóriumi, egyszerhasználatos bioreaktorait, az AppliFlex ST termékvonalat, ami jelenleg egy 500 ml-es és egy 3 literes reaktort tartalmaz. Ezen készülékek legnagyobb előnye, hogy a vevő igényeinek megfelelően, teljes mértékben személyre szabhatók. Ez az előállításukhoz használt, egyedi, 3D nyomtatási technikával legyártott reaktor-fedőlemeznek köszönhető, amelyben így tetszés szerint különböző csonkok, adagolónyílások helyezhetők el. A berendezés összeállításánál számos keverőtípusból választhatunk (Rushton, propeller, spirál), eldönthetjük a levegőztetés módját (open pipe, jet sparger) AppliFlex ST keverőfajták és az adagolás kialakítását, de azt is, hogy hagyományos, vagy optikai DO szenzorokat szeretnénk használni a kísérletünkhöz. Az AppliFlex ST felhasználási körét tovább bővíti, hogy a hagyományos szenzorokon túl in-line sejtszámlálók és off-gas szenzorok is kapcsolhatók az edényhez.

AppliFlex ST keverőfajták

AppliFlex ST keverőfajták

A biotechnológiai folyamatok elengedhetetlen eleme a folyamatok szabályozása. Az AppliFlex ST 500 ml-es edényeinek a szabályozásáért a jól ismert my-Control berendezés, míg az AppliFlex ST 3 literes reaktorokért az ez(2)-Control felel. Ezek a berendezések tartják kézben a pH, DO, hőmérséklet, és még számos egyéb paraméter kontrollját. Mivel mind a my-Control, mind az ez(2)-Control jól ismert és használt a hagyományos autoklávozható reaktorok szabályzására, így a meglévő berendezések egy retrofit csomag segítségével könnyen átállíthatók az egyszer használatos reaktorok kezelésére, komolyabb beruházási költség nélkül.

Az egyedileg legyártott AppliFlex ST edények a felhasználóhoz 12 db-os csomagokban érkeznek. A megfelelő sterilitás fenntartása érdekében a reaktorokat gamma sterilezik, és dupla zacskóban helyezik el. A szavatossági idejük két év.

A folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően az AppliFlex ST sorozat hamarosan egy 15 literes készülékkel is bővülni fog, amely kifejezetten a félüzemi feladatok ellátásának optimalizálására alkalmas.

ez(2)Control - az easy szabályozó második generációja

ez(2)Control – az easy szabályozó második
generációja

Applikon AppliFlex ST – Egyszerhasználatos bioreaktorok
ez(2)Control - az easy szabályozó második generációja