Anyagtárolás és adagolás szakértője – CEPI SPA

Kültéri silók
Kültéri silók

Olasz partnerünk, a CEPI SPA a nyersanyagok tárolására, szállítására és adagolására szolgáló ömlesztett anyagmozgató rendszereket, valamint teljesen integrált automatizálási rendszereket és technológiákat tervez, gyárt és helyez üzembe a gyártási folyamatok támogatásához.

A CEPI jövőképének középpontjában a kezdetektől fogva a kutatás, az egyedi gyártás és a rugalmasság áll. Küldetésük túlmutat az élelmiszeripari  folyamatok összekapcsolásán: kulcsrakész gyártósorokat is kínálnak, amelyek a tárolástól az adagolásig vezéreltek, miközben speciális megoldásokat fejlesztenek ki a változatos és folyamatosan változó igényeknek megfelelően szerte a világon.  Az évente mintegy 300 új és egyedi rendszer bizonyítja, hogy mindig magas minőségű és naprakész megoldások születhessenek.

A gyártónak nem jelent gondot a porok, szemcsés termékek, folyadékok és zsírok kis, közepes és nagy mennyiségének feldolgozása. A kínált folyamatok között megtalálható a fermentálás, hűtés, fluidizálás, őrlés, keverés. Mottójuk: „Amire az Ön  folyamatának szüksége van, mi megcsináljuk! Ha még korábban nem volt rá példa, akkor kifejlesztjük az Ön számára!”

A nemzetközi léptékben működő, de továbbra is családi vállalkozás székhelye Bolognától nem messze található, de működése abszolút globális: Öt kontinensre kiterjedő helyi partnerhálózatával (illetve Malajziában saját irodával) 1985 óta dolgozik együtt a legfontosabb vállalatokkal az élelmiszeripar minden ágazatában.

A CEPI kínálatában többféle beltéri és kültéri tárolási lehetőség található rozsdamentes acélból vagy antisztatikus szövetből, minisilók és kitároló állomások a közepes gyártási mennyiségekhez, valamint széles spektrumú állomások a mikrokomponensek tárolásához és pontos adagolásához. Az anyagok mozgatása higiénikus és hatékony szállítórendszerekkel történik, amelyeket úgy terveznek, hogy minimálisra csökkentsék az  energiaszükségletet. Az adagolás lehet folyamatos vagy szakaszos, míg a kimérés térfogat vagy tömeg szerinti. A tartályok teljeskörű CIP rendszerrel vannak ellátva a komplett higiénia fenntartása érdekében.

Egyedi tervezésű adagolóállomás (2. kép)
Egyedi tervezésű adagolóállomás (2. kép)

„3 az 1-ben” keverőállomás

Ha a CEPI-ről beszélünk, mindenképpen szükséges megemlítenünk a 3 az 1-ben keverőállomásukat.

Mint az a nevéből is következik, a berendezés képes egy egységben megvalósítani a komponensek bemérését, azok légtelenítését és keverését. A légtelenítést a berendezés a pneumatikus szállítás során végzi, míg a keverésért egy függőleges tengelyű keverő felel. A készülék kiválóan alkalmas premixek előállítására.

A 3 az 1-ben készülék gyors, pontos és tiszta. 3-5 perc alatt képes homogén keveréket előállítani, még a teljes tömeg 1%-ánál kisebb mennyiségek esetében is. A berendezés használható a komponensek keverésére az adagolás előtt vagy az adagolótartály helyett is.

Vezérlést biztosító érintőképernyős panel

A sebességének köszönhetően jól  használható folyamatos keverőrendszerekhez. Több sorral rendelkező berendezésekben a legnagyobb gyártási rugalmasság elérése érdekében tartályokkal kombinálható.

A 3 az 1-ben rendszer 60-tól 1000 l-es méretig elérhető, töltése pedig pneumatikusan vagy gravitációsan történik. A berendezés tolózárral van felszerelve, a kitáplálás pedig cellás adagolóval vagy adagolócsigával valósul meg. A készülék rozsdamentes acél kivitelű, igény esetén ATEX  tanúsítvánnyal is ellátható.
A berendezés elsődleges felhasználási területei a kenyér, péksütemények, tészta, gabonakeverékek, bébiétel, fűszerkeverék, fagylalt gyártása, de számos más területen is alkalmazható.

Kulcsrakész rendszerek

A CEPI az egyedileg legyártott eszközök mellett komplett, kulcsrakész üzemek szállítását is vállalja. A rendszer komponensei modulárisak, személyre  szabottak és általában rozsdamentes acél kivitelűek, ezen túl teljesen integrált automatizálást tartalmaznak, érintőképernyőkön keresztül történő  termelésirányítással, valamint a teljes nyomon követhetőséget és  raktárkezelést biztosító szoftverrel. A hardver- és szoftvertervezés egésze házon belül történik. Az évtizedek során gyűjtött hatalmas élelmiszertechnológiai szakértelemnek köszönhetően, minden technológia az összetevők tulajdonságainak megőrzését figyelembe véve kerül kifejlesztésre, az automatizálás pedig biztosítja a receptúra reprodukálhatóságát és pontosságát.

A CEPI története során folyamatosan növekedett és az elmúlt évek  kiemelkedő eredményei után 2021-ben új gyárüzemet épített, amellyel megháromszorozta a gyártóterületét, azt összesen 15.000 m2-re növelte!

Amennyiben a fentebb említett kültéri vagy beltéri silókban, zsákürítő- vagy adagolórendszerekben gondolkoznak termelésük bővítése kapcsán,  forduljanak hozzánk bizalommal!

Ha szükséges, lehetőséget biztosítunk partnereink számára referenciáink megtekintésére, mind hazánkban mind pedig a környező országokban.

A termékportfóliót bemutató további anyagok és szemléltető videók a CEPI YouTube csatornáján érhetőek el: www.youtube.com/@cepisilos

Újonnan létesült, 15.000 m2-es gyártelep
Anyagtárolás és adagolás szakértője – CEPI SPA