A (nem is olyan távoli) jövő alternatív fehérjeforrása: a rovarok takarmányozási és élelmiszeripari hasznosítása

Napjainkban egyre több helyről érkeznek információk az ipari rovartenyésztéssel, illetve rovarfeldolgozással kapcsolatban, noha még csak jellemzően a tudományos rovatokban és az érdekes, színes hírek között találkozhatunk a témával. Vajon mi okozza ennek a trendnek
az erősödését? Miért foglalkozik egyre több piaci szereplő a rovarfehérjékkel, illetve milyen aktualitást hordozott az idei év a rovarszektor számára?
Kezdjük az áttekintést egy kicsit messzebbről szemlélve: az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) becslése szerint a mezőgazdaság termelékenységének 70 %-os növekedése lenne képes
kielégíteni a 2050-re 9,1 milliárdosra növekvő népesség igényeit. Emellett az agrárszektor jelenleg is a környezeti károk egyik fő okozója: míg az elfogyasztott kalóriamennyiség csupán 18 %-át adják a haszonállatok, addig a mezőgazdasági területek 80 %-a az ő ellátásukat szolgálja.

A különböző rovarfehérjék előállításának növekvő népszerűsége számos tényezőnek köszönhető: összehasonlítva a hagyományos állattenyésztéssel, a rovargazdálkodás jelentősen kisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik mind víz, energia és földterület
hasznosítás tekintetében. Továbbá a rovarok fajlagos fehérje tartalma (a száraztömeg 45- 65 %-a) kiemelkedő, könnyen szaporíthatók és tenyészthetők, sokkal kevesebb erőforrást vesznek igénybe, mint más mezőgazdasági húst előállító eljárások. Ezen felül a rovarürülék kiváló trágyaként is szolgál!

Korábban az EU Élelmiszer-biztonsági Ügynöksége (European Food Safety Authority – EFSA) toxikológiai vizsgálatokat végzett a fehérjekinyerés céljából tartott rovarokon és azok lárváin. Az eredmények alapján biztonságosnak minősítették többek között a fekete katonalégy, a házi légy, a házi és a földi tücsök, valamint a közönséges lisztbogár fajokat is.

A közönséges lisztbogár lárva és a hagyományos állati fehérjék ökológiai lábnyomának összehasonlítása (Forrás: FAO - Edible insects: future prospects for food and feed security, (2013) Rome)

A 2021-es év nemvárt számú bejelentéssel szolgált a szektor európai résztvevői számára, így számos pozitív eredményről számolhatunk be:
– Januárban az EFSA francia kezdeményezésre engedélyezte a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának emberi fogyasztását és árusítását.

– A szeptemberben hatályba lépett jogszabályváltozással állati takarmányozás terén is nagy előrelépés történt: a korábban pusztán haltápként hasznosítható rovarfehérje az EU-n belül engedélyezetté vált a sertés és baromfi ágazatokban is. Különösen fontos változás ez
mind a tudatos gazdák, mind pedig a rovaripar szereplői számára!

– Októberben engedélyezték a vándorsáska (Locusta migratoria) porított formájú élelmiszerként történő forgalomba hozatalát is. Ez a második alkalom a lisztkukacot követően, hogy egy rovar új élelmiszerként az utolsó engedélyezési lépést elérte az EFSA-nál!Az étkezési és takarmányozási rovartenyésztéssel foglalkozó európai platform (International Platform of Insects for Food and Feed – https://ipiff.org/) honlapján további hasznos információkat nyújt az uniós jogról és az élelmiszer-biztonsági előírásokról egyaránt.

Jelenlegi kis kapacitású házitücsök farmját cseréli hamarosan nagyobb, automatizált sorra partnerünk (a kép illusztráció)

Na de kérdés, hogy hogyan jön mindehhez a Holimex?

Cégünk közreműködésével egy hazai élelmiszeripari vállalat az idei évben vágott bele a tücsöktenyésztésbe, valamint a rovar későbbi feldolgozásába. Partnerünk pozitív tapasztalatokról számolt be nekünk és visszajelzésük is igazolja, hogy a tenyésztés első lépései könnyedén elvégezhetők:

a relatíve alacsony beruházási költségek mellett, megelőző tenyésztési ismeretek hiányában is sikeresen vették a kezdeti akadályokat. A partnerünk nagy lehetőséget lát ebben az alternatív fehérjeforrásban, így 2022-ben már bővítik is a farmjukat nagyobb kapacitású egységeinkkel, illetve automatizált megoldásainkkal.

A rovarbizniszbe való belépést ajánljuk mindazoknak, akik:
– a fenntartható fejlődés érdekében alternatív fehérjeforrások után kutatnak;
– hatékonyan szeretnék hasznosítani a keletkező mezőgazdasági melléktermékeiket;
– jelenleg is kisállateledel / takarmány előállítással foglalkoznak;
– továbbá minden érdeklődőnek, aki lehetőséget lát a (nem is olyan távoli) jövő új élelmiszerében.

A fejlődésük utolsó szakaszában lévő tücskök az itatójuk köré csoportosulva

A Holimex Kft. szakmai támogatást nyújt mind a kisüzemek létrehozásában, mind pedig a meglévő rovarfehérje előállító sorok bővítésében is. Legyen szó tartástechnológiáról vagy feldolgozásról, cégünk munkatársai segítenek Önnek megtalálni a megfelelő berendezéseket!

A (nem is olyan távoli) jövő alternatív fehérjeforrása: a rovarok takarmányozási és élelmiszeripari hasznosítása