A higiénikus porkezelés újabb fejleményei

2012 februárjában mutattuk be ILC Dover nevű partnerünket. A szemináriumon élénk érdeklődést tapasztaltunk a flexibilis izolátorok iránt, ezért folytatjuk cikksorozatunkat a cég legújabb fejlesztésű termékeivel. Előző számunkban porszerű termékek „continuous liner”-be csomagolását említettük, most a reaktor elejére megyünk vissza. Hogyan lehet beadagolni kiporzás mentesen porszerű komponenseket? DoverPac®SF zsákkal például, aminek a száján Sanitary Flange, azaz higiénikus karima, magyarul egy műanyag triklamp van. A kimérő helyiségben meg- töltik a zsákot a porral, majd a reaktorhoz szállítva egy speciális kampóra akasztva mehet a tartályba.

Reaktor töltés

Reaktor töltés

Kimérés

Kimérés

A kimért anyag 99,5%-a belehull a tartályba, mert a zsák anyaga speciális antisztatikus fóliából készült. Ha ez a hatásfok nem lenne elegendő, vagy az anyag folyási tulajdonsága olyan rossz, hogy ellenállna a gravitációnak, a zsák oldalán öblítő cső is elhelyezhető.

A töltő vezetékbe két szelep közé flexibilis manipulátort is illeszthetünk, például mintavétel céljára. Ezzel az ún. „Flexible Enclosure” betéttel OEL<1µm/m3 érték mellett lehet veszélyes anyagokat beadagolni.

DoverPac öblítő csővel

DoverPac öblítő csővel

Betöltés manipulátor közdarabbal

Betöltés manipulátor közdarabbal

A higiénikus körülmények biztosítása egy feltörekvő új tudomány, a biotechnológia számára alapvető követelmény. Itt persze nem reaktorról beszélünk, hanem pufferek, törzsoldatok, táptalajok számára kell az oldatkészítő keverőkbe bemérni a komponenseket. Természetesen az ILC Dover is belépett erre a területre. BioPac nevű zsákjának nyitott teteje van, úgy lehet bemérni, belelapátolni az anyagot, mint egy közönséges edénybe. A felső felét eközben szoknyaszerűen ráhúzzák az állványra, majd a bemérés után visszahajtják, és a rávarrt dupla kötöző szalaggal hermetikusan lezárják a zsákot. Így a zsák külső felülete pormentes marad. A munkaközi felvételen jól látható, hogy az állvány műanyagból van, a kis tárasúly érdekében.

BioPac és DoverPac

BioPac és DoverPac

BioPac munka közben

BioPac munka közben

A zsákok 1, 5, 10, 25, 50 és 100 literes nagyságban állnak rendelkezésre, 2, 3, 4, 6 és 8 inch méretű (kb. 50, 80, 100, 150 és 200 mm átmérőjű) higiénikus csatlakozásokkal. Magától értetődően kielégítik mind az amerikai, mind az európai szabványokat.

Várjuk megtisztelő érdeklődésüket!

A higiénikus porkezelés újabb fejleményei
Kimérés
DoverPac öblítő csővel
Betöltés manipulátor közdarabbal
BioPac és DoverPac
BioPac munka közben